OVER PADEL

PADEL IS AANTREKKELIJK EN LEUK OM TE SPELEN

Padel is een racketsport die zowel elementen uit tennis als uit squash combineert. Het wordt gespeeld op een rechthoekig veld van 20 m op 10 die omgeven is door glazen wanden, ook wel de ‘padel-kooi’ genoemd. De bal blijft in het spel na contact met de wanden. Daardoor worden de rally’s langer en verhoogt het spelplezier enorm. Men hoeft het spel ook niet om de haverklap stil te leggen om achter ballen aan te lopen die uitgeserveerd werden, zoals bij tennis.
Strategie is bij padel belangrijker dan kracht. Daardoor is padel toegankelijk voor alle leeftijden en is het erg aantrekkelijk om spelen door zijn sociaal karakter. Een ideale sport om te spelen met familie, vrienden of collega’s.

PADEL IS DE SNELSTGROEIENDE SPORT VAN DE LAATSTE 30 JAAR

Het was de rijke zakenman Enrique Corcuera die padel bedacht in 1969. Hij was een tennisser in zijn vrije tijd maar beschikte in zijn tuin in Acapulco, Mexico, niet over voldoende plaats om een tennisveld aan te leggen. Daarom rommelde hij wat met de afmetingen, rackets en regels van tennis en squash.. en bedacht zo padel.

Zijn idee kreeg veel bijval in de Mexicaanse elite en via het koningshuis belandde het ook in Spanje. In 1974 werd de eerste Europese padel-club opgericht in Marbella.

Sindsdien ging het razendsnel. In Argentinië is het een nationale sport met meer dan 10.000 padel-terreinen en + 2 miljoen padel-spelers, in Spanje is het de tweede meest populaire sport na voetbal, met meer dan 5 miljoen actieve spelers.

Intussen bleef ook de rest van de wereld niet achter. Het aantal padel-beoefenaars wordt op meer dan 12 miljoen geschat en het wordt actief gespeeld in vrijwel heel West-Europa, Zuid- en Midden-Amerika, Japan en de USA.

PADEL IN BELGIE, OP DE RAND VAN DE DOORBRAAK

Ook in België en Nederland neemt de interesse voor Padel explosief toe en kan het sympathieke spel rekenen op een steeds groeiende groep enthousiaste spelers.

De introductie verloopt tot op heden voornamelijk via de tennisclubs, voor wie padel een zeer mooie aanvulling betekent op hun bestaande aanbod, en er ook in slaagt om een heleboel nieuwe spelers en clubleden aan te trekken.

In 2012 opende Padel 4U2 zijn courts in Gent en werd daarmee de eerste volwaardige Belgische padel-club, waarbij padel op de eerste plaats komt. Deze club werd al snel een succesverhaal dat ook anderen inspireerde om hetzelfde te doen.

Ook in Nederland neemt de populariteit van padel sterk toe. De Nederlandse Padelbond is daar sinds 2011 actief en doet heel hard zijn best om de padelsport te promoten en te professionaliseren.

Gezien het grote succes van padel bij de spelers zelf, is de algemene verwachting dat er nog vele Belgische en Nederlandse padel-courts zullen bijkomen in de komende jaren.